Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi az 1/2 szorzó?

Főoldal » Középiskola » Kémia
424
Mi az, és miért kell az általános égési egyenlet elé az az 1/2-es szorzó és miből kell kiszámolni?
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Igen, elég rondán néz ki:

`C_nH_(2n+2)` + `(3n+1)/2` `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + `n+1` `H_2O`

Úgy kell kiszámolni, hogy:

- Van az alkánban n db C-atom, abból n db `CO_2` keletkezik;

- 2n+2 db H-atom, abból lesz feleannyi, vagyis `(2n+2)/2` = n+1 db `H_2O`;

- Már csak oxigénre kell rendezni az egyenletet. Az n db CO_2-ben van n db `O_2`; az (n+1) db `H_2O`-ban pedig `(n+1)/2` db `O_2`. Ez összesen:

`n+(n+1)/2` = `(2n)/2+(n+1)/2` = `(3n+1)/2` = `1/2*(3n+1)`.
0