Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
467
1. Mennyi idő alatt halad át egy 0,1 mm sugarú szénrészecske (sűrűsége 2300 kg/m3) 2 m magas levegőrétegen? A levegő viszkozitása 2∙10-5 Pa∙s, sűrűsége 1,29 kg/m3.

2. Egy 100 mm hosszú, 10 mm átmérőjű lágyacél rúd nyújtása közben mért maximális erő értéke 33 kN. Mekkora a rúd szakítószilárdsága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

Stokes-féle súrlódási törvény:

`eta` = `2/9*((rho_C-rho_("lev."))*r^2*g)/v` (gömbnek feltételezve a C-részecskét).

v = `2/9*(rho_C*r^2*g)/eta` = `2/9*((2300-1.29)*(10^(-4))^2*10)/(2*10^(-5))` = 2,55 `m/s`

A 2 m-es utat t = `s/v` = `2/2.56` = 0,78 s alatt teszi meg.


2,

`F_m` = 33 kN = 33 000 N

d = 10 mm = 0,01 m (vagy mm-ben hagyjuk és MPa-ban kapjuk az eredményt).

`sigma_m=F_m/A_0` = `F_m/((d^2*pi)/4)` = `33000/((10^2*3.14)/4)` `approx` 420 MPa
1