Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
736
1)Vízszintes pályán 400 N súlyú terhet 3 m/s sebességgel, a pályával párhuzamos állandó erővel vontatunk. A súrlódási együttható 0,2. Mekkora erő szükséges a vontatásához?(80N) Mekkora a vonóerő teljesítménye?(240W)
2)Egy szállítószalag a vízszintessel 30 fokos szöget zár be. A szalag alkotta lejtő hossza 12m, a szalag állandó sebessége 0,8 m/s. A teher a szalagon nem csúszik meg. Mekkora a munkavégzés, ha a szalag 60 kg tömegű terhet szállít fel? (3600J)
Mekkora a hasznos teljesítmény?(240 W)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,

F = 400 N

v = 3 `m/s`

`mu` = 0,2

m = `F/g` = `(400N)/(10 m/s^2)` = 40 kg

`F_v` = `mu*m*g` = `0.2*F` = 80 N

P = `F*v` = `80N*3 m/s` = 240 W


2,

Kiszámoljuk a lejtő magasságát:

h = `l*sinalpha` = `12*sin30` = 6 m

W = `m*g*h` = `60kg*10 m/s^2*6m` = 3600 J

A 12 m utat 0,8 `m/s` sebességgel megteszi:

t = `s/v` = `12/0.8` = 15 s alatt

P = `W/t` = `(3600J)/(15s)` = 240 W
1