Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
874
1)Villamos mozdony teljesítménye 2160 kW. 72 km/h sebesség esetén mekkora erőt fejt ki a szerelvényt húzó motor? (108000N)
2)Egy vasúti kocsi 54 km/h állandó sebességű vontatásához vízszintes pályán 12 kW teljesítmény szükséges. Mekkora a vonóerő?(800N) Mekkora a menetellenállási tényező, ha a kocsi tömege 1000 kg? (0,08)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

1,

P = 2160 kW = 2.160.000 W

v = 72 `(km)/h` = 20 `m/s`

P = `F*v` `rightarrow` `F=P/v` = `(2160000W)/(20 m/s)` = 108.000 N

2,

v = 54 `(km)/h` = 15 `m/s`

P = 12 kW = 12.000 W

F = `P/v` = `(12000W)/(15 m/s)` = 800 N

F = `m*g*f`

f = `F/(m*g)` = `(800N)/(1000kg*10 m/s^2)` = 0,08
2