Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Cédula

369
Van négy, 1-től 4-ig sorszámot dobozunk, és négy cédulánk, melyeken sorban az 1,2,3,4 számok láthatók. A négy doboz mindegyikébe egy-egy cédulát helyezünk a következő szabálynak megfelelően: minden cédula azt mutatja meg, hogy őt tartalmazó doboz sorszámának megfelelő cédula melyik dobozban található. Hányféleképpen helyezhetjük el a dobozokban a cédulákat ennek a feltételnek megfelelően?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Brrr :)

Mondjuk az 1-es dobozban van az X cédula.
Ez az X azt mutatja meg, hogy a doboz sorszámának megfelelő cédula (vagyis 1-es cédula) hol van: vagyis az 1-es az X jelű dobozban van.

A 2-es dobozban van az Y cédula.
Ez az Y azt mutatja meg, hogy a doboz sorszámának megfelelő cédula (vagyis 2-es cédula) hol van: vagyis a 2-es az Y jelű dobozban van.

Szóval két cédula párban lesz, ide-oda mutatnak egymásra. Ha mondjuk a 4-es dobozban van a 3-as cédula, akkor fordítva, a 3-as dobozban van a 4-es cédula.

És mi van akkor, ha az 1-es dobozban az 1-es cédula van? Az is jó, hisz a cédula (1) megmutatja, hogy a doboz sorszámának megfelelő cédula (vagyis az 1-es cédula) hol van. Tényleg ott van.

Ez mindegyik dobozra igaz: Az X-edik dobozban lehet az X-edik cédula.

Most már kitalálhatjuk, hányféleképpen lehet ez. Azért menjünk fokozatosan, hogy legyen időnk beleélni magunkat, hogy hogyan is lehet elrendezni a cédulákat, mert még mindig nem vagyok benne teljesen biztos :)
- Ha 1 dobozunk lenne, akkor csak 1-féle lehetőség van: ugyanolyan számú cédula van benne.
- Ha 2 dobozunk van, akkor 2 lehetőség van: az egyik megoldás az, hogy mindegyikben a saját cédulája van, a másik pedig az, hogy X-ben van az Y cédula, Y-ban pedig az X.
- Ha 3 dobozunk van, akkor az egyik megoldás, hogy mindháromban a saját cédulája van, a másik meg az, hogy az egyikben (Z, ami 3-féle lehet) saját maga van, a másik kettő pedig X-ben Y, Y-ban X. Ez összesen 4 lehetőség.
- Ha 4 dobozunk van, akkor az egyik megoldás, hogy mind a négyben saját maga van, a másik, hogy kettőben (ami `((4),(2))=6` lehetőség) saját maga van, a maradék kettőben meg X-ben Y, Y-ban X. Valamint lehet még az is, hogy az 1-es doboz cserél valamelyik másikkal (ami 3 lehetőség), és a maradék kettő is cserél egymás között (ami már egyértelmű). Ez összesen 1+6+3=10 lehetőség.
1