Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok szeretnék segítséget kérni.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
338
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Jelöljük az ismeretlen számot x-el.
Ha megszorozzuk 2/7-el, akkor 2/7x = 3

Az egyenlet mindkét oldalát megszorozzuk 7-tel.
2x = 21

Az egyenlet mindkét oldalát elosztjuk 2-vel.
x = 10,5

A keresett szám a 10,5.


b)
Jelöljük az ismeretlen számot ismét x-el.
x + x + 1/2x =10

Mindkét oldalt megszorozzuk 2-vel.
2x + 2x + x = 20

Összevonjuk, amit össze lehet:
5x = 20

Elosztjuk mindkét oldalt 5-tel.
x = 4

A keresett szám tehát a 4.


c)
Ismételten jelölje az ismeretlen számot x.

Ekkor:
x + x + 1/2x = 0,36

Megszorozzuk az egyenlet mindkét oldalát 2-vel:
2x + 2x + x = 0,72

Összevonunk:
5x = 0,72

Elosztunk 5-tel:
x = 0,144

A keresett szám a 0,144.
2