Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyismeretlenes szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1213
""A""Egy apa tavaly háromszor annyi idős volt, mint a lánya. 10 év múlva az apa kétszer annyi idős lesz, mint akkor a lánya. Mennyi idősek most? Számításod részletezd!

""B""Felváltottunk 1000 Ft-ot 10, 20 és 50 Ft-osokra. Összesen 41 pénzdarabot kaptunk, melyek közül ugyanannyi darab 10 forintos volt, mint 20 Ft-os. Hány darabot kaptunk az egyes érmékből? Számításod részletezd!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A

Tavaly apa 3x éves volt, a lánya x éves.

Most apa 3x+1 éves, a lánya x+1 éves.

10 év múlva apa lesz 3x+11 éves, a lánya x+11 éves. A felírható egyenlet:

3x+11 = 2(x+11)

3x+11 = 2x+22 /-2x

x+11 = 22 /-11

x = 11

Most tehát a lánya x+1 = 11+1 = 12 éves, az apa 3x+1 = `3*11+1` = 34 éves.


B

Van x darab 10 forintosunk, x darab 20 forintosunk és 41-2x darab 50 Ft-osunk. A felírható egyenlet

`x*10+x*20+(41-2x)*50=1000`

30x+2050-100x = 1000 /-2050

-70x = -1050 /:(-70)

x = 15

Van 15 darab 10 Ft-os (ez 150 Ft), 15 db 20 Ft-os (ez pedig 300 Ft), továbbá `41-30` = 11 db 50 Ft (550 Ft). Ez összesen 150+300+550 = 1000 Ft.
0