Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
345
írjuk fel az (-2;-3) és a (4;-1) koordinátájú egyenes egyenletét!
köszönöm a választ előre is, ha lehetséges akkor kérhetnék egy bővebb magyarázatot is?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenes általános egyenlete:

y = mx + b

Az első pontot behelyettesítjük (x helyére az első koordinátát, y helyére a másodikat):

`-3 = m*(-2)+b`

A második pontot is:

`-1 = m*4+b`

Van két egyenletünk és két ismeretlenünk, megoldjuk. Kivonjuk egymásból a két egyenletet:

`(-3)-(-1) = m*(-2)-m*4`

`-2=-6m` /:(-6)

m = `1/3`

Visszahelyettesítünk az egyik eredeti egyenletbe (legyen az első):

`-3 = 1/3*(-2)+b`

`-9/3=-2/3+b` `color(red)(/+2/3)`

b = `-7/3`

A keresett egyenes egyenlete tehát:

`y = 1/3*x-7/3`

Vagy kissé átalakítva:

3y = x-7; x-3y = 7
0