Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
394
Sziasztok ! A salétromsav fontosabb reakcióit szeretném valakitől segítség képpen. Köszi ha segítesz .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Kezdhetjük úgy, mint a kénsavnál, erős sav, egyértékű, a lúgokkal sót képez:

`HNO_3` + `NaOH` = `NaNO_3` + `H_2O`

`HNO_3` + `H_2O` = `NO_3^-` + `H_3O^+`

Állás közben bomlik:

4 `HNO_3` `rightarrow` 4 `NO_2` + 2 `H_2O` + `O_2`

A gyengébb savakat sóiból felszabadítja:

`Na_2CO_3` + 2 `HNO_3` = `H_2S` + 2 `NaNO_3`

A negatív standardpotenciálú fémekkel hidrogén keletkezik:

`Zn` + `HNO_3` = `Zn(NO_3)_2` + `H_2`

A pozitív standardpotenciálú fémekkel is reagál, mert oxidáló sav, a töménységtől függően; kevésbé tömény salétromsavval:

3 `Cu` + 8 `HNO_3` `rightarrow` 3 `Cu(NO_3)_2` + 2 `NO` + 4 `H_2O`

Tömény salétromsavval:

`Cu` + 4 `HNO_3` `rightarrow` `Cu(NO_3)_2` + 2 `NO_2` + 2 `H_2O`

A tömény salétromsavval el tudjuk az ezüstöt és az aranyat válsztani, ezért nevezzük választóvíznek.

Aranyat, platinát csak a sósav:salétromsav 1:3 arányú elegyében tudjuk oldani (ez pedig a királyvíz).

Erősebb savakkal szemben bázisként viselkedik (a kénsavnál már volt):

`HNO_3` + `H_2SO_4` = `HSO_4^-` + `H_2NO_3^+`

Szerves vegyületeket nitrálja (kénsav jelenlétében, ez a nitrálósav; a kénsav a vizet vonja el):

2 `HNO_3` `leftrightarrow` `NO_2^+` + `NO_3^-` + `H_2O`

`R-H` + `HNO_3` `overset(H_2SO_4,T)(rightarrow)` `R-NO_2` + `H_2O`
0