Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
439
Sziasztok ! A kénsav fontosabb reakcióit szeretném ha valaki tudna segíteni. Köszi szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Ahogy a neve mondja, sav, bázisokkal sót képez.

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + `H_2O`

Erős sav, képes protonálni még a salétromsavat is.

`H_2SO_4` + `HNO_3` = `HSO_4^-` + `H_2NO_3^+`

Vízelvonószer (a tömény kénsav), cukrokkal szokták mutatni hogy elvonja a vizet, itt egy reackió a hangyasavval:

`HCOOH` `overset(+H_2SO_4)(rightarrow)` `CO` + `H_2O`

Vízzel korlátlanul elegyedik, a protolitikus reakciók:

`H_2SO_4` + `H_2O` `rightarrow` `HSO_4^-` + `H_3O^+`

`HSO_4` + `H_2O` `rightarrow` `SO_4^(2-)` + `H_3O^+`

A második lépcső már nem olyan alacsony pK-jú, de a gyenge savakénál kisebb (középerős kategória).

A gyengébb savakat sóiból felszabadítja:

`H_2SO_4` + 2 `KCl` = 2 `HCl` + `K_2SO_4`

Na mivel reagáltassuk még? Legyen a fémek, az még külön anyag:

A negatív standardpotenciálú fémekkel hidrogénfejlődés közben reagál (a híg kénsav):

`Fe` + `H_2SO_4` = `FeSO_4` + `H_2`

A pozitív standardpotenciálú fémekkel `SO_2` keletkezik (a tömény kénsav, ebből következik, hogy oxidáló sav):

`Cu` + 2 `H_2SO_4` = `CuSO_4` + `SO_2` + 2 `H_2O`

Szerves anyagokkal (ahogy a cukrot már említettük) reagál durván (ezért óvjátok a bőrötöket, szemeteket):

`C` + `H_2SO_4` `rightarrow` `CO_2` + `SO_2` + `H_2O`

Ha találunk erősebb savat, akkor meg is tudjuk protonálni:

`HF` + `H_2SO_4` `rightarrow` `H_3SO_4^+` + `F^-`

Az elektrofil addícióba már nem megyek bele, mert most látom, hogy általános iskolás a feladat, már ez is sok, ami túl bonyolultnak látszik, azt hagyd ki.
0