Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Általános iskola » Matematika
422
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

5
Egyben nem tudom elküldeni.
`16.)`
`x+y=82`
`3/4x-7/10y=18`

`y=82-x`

`3/4x-7/10(82-x)=18`
```3/4x``-287/5``+7/10x=18``` `//*20`
`15x-1148+14x=360`
`29x-1148=360` `//+1148`
`29x=1508` `//÷29`
`x=52`

`y=82-52=30`

`Ell.:`
`30+52=82`
`3/4*52-7/10*30=39-21=18`

`M={(52; 30)}`
0

`17.)`

`(x+1)/y=1/2` `//*2y`
`x/(y+1)=1/3` `//*3(y+1)`

`2(x+1)=y`
`3x=y+1`

`2x+2=y`
`3x=y+1`

`2x-y=-2` `//*(-1)`
`3x-y=1`

`-2x+y=2`
`3x-y=1`
Összeadom ezt a kettőt, hogy kipottyanjon az y.
`x=3`

`3*3-y=1`
`9-y=1` `//+y`
`9=y+1` `//-1`
`y=8`

`3/8`

`Ell.:`
`(3+1)/8=4/8=1/2` `1/2=1/2`

`3/(8+1)=3/9=1/3` `1/3=1/3`

`M={3/8}`
0

`18.)`
`x+y=152`
`x=9y+2`

`y=152-x`

`x=9(152-x)+2`
`x=1368-9x+2` `+9x`
`10x=1370` `//÷10`
`x=137`

`y=152-137=15`

`Ell.:`
`137+15=152` `152=152`
`9*15+2=135+2=137` `137=137`

`M={(137; 15)}`
0

`19.)`
`x/y=0,25`
`(x+y)/2=220`

`x=0,25y`

`(0,25y+y)/2=220`
`(1,25y)/2=220` `//*2`
`1,25y=440` `//÷1,25`
`y=352`

`x=0,25*352=88`

`Ell.:`
`88/352=0,25` `0,25=0,25`
`(88+352)/2=440/2=220` `220=220`

`M={(88; 352)}`
0

`20.)`
`0,25x=0,8y`
`x+y=210`

`y=210-x`

`0,25x=0,8(210-x)`
`0,25=168-0,8x` `//+0,8x`
`1,05x=168` `//÷1,05`
`x=160`

`y=210-160=50`

`160/50=3,2` Azaz `320%`-a.

`Ell.:`
`160+50=210` `210=210`
`0,25*160=40`
`0,8*50=40`
`40=40`

`M={(160; 50)}`
Módosítva: 4 éve
0