Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt le tudna nekem vezetni valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
365
Érettségi B rész 16.feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felírhatunk egy egyenletet:

`a, b in NN`

`13a+5b+4*(16-a-b)` = 113

`13a+5b+64-4a-4b` = 113

9a+b+64 = 113

9a+b = 49

9a = 49-b

Azt is tudjuk még, hogy `1 le a,b le 14` és `a+b le 15` (Mindegyik csapatban legalább 1 fő volt).

Ha:

Ha `1 le b le 14`

akkor

`35 le 9a le 48` /:9

`3.dot(8) le a le 5.dot(3)`

a = 4 és a = 5 jöhet szóba.

I. a = 4 esetén

`9*4+b=49`

b = 13

itt `a+b gt 15`, ezért ez nem megoldás

II. a = 5 esetén

`9*5+b=49`

b = 4

16-(a+b) = `16-(5+4)` = 7

Megoldás:

Az első csapat 5 tagú, a második 4 tagú, a harmadik 7 tagú.

Ellenőrzés:

`5*13+4*5+7*4` = 65 + 20 + 28 = 113
0