Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
403
A mellékelt ábrán MB || BC,
(a) ha AB=8cm, BN=12cm és MA=2cm számítsd ki az MC és AC szakaszok hosszát
(b) ha MA=4cm, AC=6cm,BN=20cm számítsd ki az AN, AB és MC szakaszok hosszát
Előre is köszi aki segít
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, segítség, mértan, Levezetéssel
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha MN || BC

a,

Ez is két hasonló háromszög, a megfelelő oldalak aránya egyenlő.

`(AB)/(AN)=(AC)/(AM)`

`8/4=x/2`

x = `(2*8)/4` = 4 cm = `AC`

`MC` = `AC+AM` = 2 + 4 = 6 cm

b,

`(AB)/(AN)=(AC)/(AM)`

`x/(20-x)=6/4`

4x = 6(20-x)

4x = 120-6x

10x = 120

x = 12 cm = AB

AN = 20-x = 20-12 = 8 cm

MC = AM + AC = 4 + 6 = 10 cm
0