Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértan segítség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
506
Az ABC háromszög AB és AC oldalainak hossza 20cm és 15cm.Az AB oldalt meghosszabítjuk a BD=4cm szakasszal. A D pontból a BC-hez húzott párhizamos az AC-t E-ben metszi. Határozd meg a CE szakasz hosszát!
Valaki tud ebben segíteni? Előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, segítség, háromszög, mértan, Levezettésel
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az ABC és ADE háromszög hasonló, a megfelelő oldalaik aránya egyenlő.

`(AB)/(AC)` = `(AD)/(AE)`

`20/15=24/x`

x = `(24*15)/20` = 18,75 cm

CE = AE-AC = 18,75 - 15 = 3,75 cm
0