Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
356
Képet csatoltam előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Hali, 25 ez a szám, mivel a 2 és az 5 között 3 szám különbség van és ha hozzáadunk egyet és megszorozzuk kettővel akkor 52-t kapunk, ami 52fele.
0

Szia!

Én azért másképp, levezetve két ismeretlennel (x és y) írnám le a megoldást:
Az egyenlet: Az eredeti kétjegyű szám: (10x+y)=(10x+(x+3))=(11x+3) volna, a felcserélt kétjegyű szám pedig: (10y+x)=(10·(x+3)+x)=(11x+30) lenne, de tudjuk, hogy (11x+3)/2= 1+(11x+30) a kérdéses egyenlet, ebből 11x+3=22x+62, vagyis 11x=(-59), innen nincs megoldás!

Fordítva felírva az egyenletet: (11x+30)/2= 1+(11x+3),amelyből 11x+30=22x+8, innen tehát 11x=22,azaz x=2 volt és emiatt y=(x+3)=(2+3)=5, tehát az eredeti szám az 52 volt, (26-1)=11·2+3, ez pedig valóban teljesül! :)

Remélem így egyenlettel levezetve még érthetőbb lesz! :)
2