Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a gázelegy egyensúlyi összetétele?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
364
Egy 38,00 V/V% CO₂-t 44,00 V/V% H₂-t és 18,00 V/V% H₂O gőzt tartalmazó elegyet magas hőmérsékletre melegítve beáll a CO(g) + H₂O(g) ⇌ CO₂(g) + H₂(g) egyensúly.
Az egyensúlyi állandó K=1,44 (T=1000 K).
Számítsa ki a gázelegy egyensúlyi összetételét (térfogat%-ban)!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyensúly, Gázelegy
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1 mol elegyből egy 1 dm³ térfogatú edényben kiindulva: "x" mol/dm³ átalakulást feltételezve "kicsit" az alsó nyíl irányába indul el a reakció 1000 K-en, az egyensúlyra felírható a következő egyenlet: K(c)=((0,38-x)·(0,44-x))/(x·(0,18+x))=1,44 , ebből 1,44x×(0,18+x)=(0,1672-0,82x+x²), azaz (0,2592x+1,44x²)=(0,1672-0,82x+x²), vagyis 0,44x²+1,0792x-0,1672=0, osztva mindkét oldalt 0,44-gyel kapjuk, hogy x²+2,4527x-0,38=0, a megoldóképlettel x(1)=0,1462 mol/dm³, illetve x(2)=-2,5989 mol/dm³, DE UTÓBBI NEM MEGOLDÁS kémiailag, így az egyensúlyban 1 dm³ gázelegyben lesz: 0,1462 mol CO, 0,3262 mol H₂O(gőz), 0,2338 mol CO₂, illetve 0,2938 mol H₂, átszámolva tf%-ra a következőt kapjuk megoldásként:
14,62 % szén-monoxid, 32,62 % vízgőz, 23,38 % szén-dioxid és 29,38 % hidrogén lesz a képződött gázelegyben! :)

Remélem érthető volt a levezetés, a megoldás!
1