Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
405
Egy színház félkör alakú nézőterén 12 sor szék van. Minden sorban 8cal több, mint az előtte lévőben. Hány férőhelyes a színház, ha az első sorban 25 szék van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`n=12`
`d=8`
`a(1)=25`

`a(n)`=`a(1)+(n-1)*d`

`a(8)=25+(12-1)*8=113`

`S(n)=n*(a(1)+a(n))/2`

`S(12)=12*(25+113)/2=828`

`828` szék van összesen. (És elnézést a béna alsó indexekért, csak így tudtam megoldani.)
Módosítva: 4 éve
0