Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: Hőmennyiség feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
598
Sziasztok! A feladat az alábbi lenne:
a) Mennyi energia kell ahhoz, hogy 120 liter víznek a hőmérsékletét 15 celsiusról 65 celsiusra emeljük?
b) Egy 2KW teljesítményű bojlernek ehhez mennyi időre van szüksége?
Víz fajhője: C=4200J/kg
Nagyon szépen köszönöm, ha valaki válaszol. Ha lehet magyarázattal kérném, hogy megértsem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
a,
m = 120l = 120 kg
Tk = 15•C
Tv = 65•C
DeltaT = 50•C
c(H2O) = 4200 J/(Kg*•C)

Q = Cv*m*DeltaT
Q = C*m*DeltaT
Q = 25200000 J -> 25,2 MJ


1

A b rész pedig:

A bojler által leadott hő és a teljesítménye közötti összefüggés:

P = `Q/t` `rightarrow`

t = `Q/P` = `25200/2` = 12600 s = 3,5 h

A bojler 3,5 óra alatt melegíti fel a vizet.
1