Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
506
 A diákok az osztálykiránduláson 2400 forintért gyümölcsöt vásárolnak. Ha a kilónként 40 forinttal drágább mandarint vásárolják meg, akkor 2 kilogrammal kevesebbet tudnak venni, mint tervezték. Hány kilogramm mandarin vásárlását tervezték, és mennyibe kerül ennek kilója?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


xy = 2400 `rightarrow` `y=2400/x`

`(x+40)(y-2)` = 2400

`(x+40)(2400/x-2)` = 2400

2400+96000/x-2x-80 =2400 /*x

-2x^2+2320x+96000 = 80x

`x^2+40x-48000=0`

`x_1` = -240 (Nem lehet negatív)

`x_2` = 200

200 forint a gyümölcs kilója és `2400/200` = 12 kg-ot vettünk. Ha 200+40 = 240 Ft-ba kerülne, akkor `2400/240` = 10 kg-ot tudnánk venni (kettővel kevesebbet).
1