Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megtett út, idő

Főoldal » Középiskola » Matematika
1913
A Napról a fény 8 perc alatt éri el a Földet. A fény terjedési sebessége 3x10 a nyolcadikon m/s. Mekkora a Föld által egy év alatt megtett út? Mekkora a Föld átlag keringési sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
- számold ki, hány másodperc a 8 perc
- szorozd ki, hogy hány métert tesz meg ennyi másodperc alatt a fény
- ami kijött, az a Nap-Föld körnek a sugara, r
- a kör kerülete 2rπ, ez lesz az egy év alatt megtett út
- ha ezt elosztod az 1 évvel, kijön a sebesség. Ehhez az 1 évet alakítsd át másodpercre, akkor méter per szekundum lesz a sebesség.

Ha megírod, mik jöttek ki, szívesen leellenőrzöm.
Módosítva: 8 éve
0

Azt írod, 625 000 m/s² a sugár. Nem jó sajnos.

Nem osztani kell a sebességet az idővel, hanem szorozni! A sugár az valamilyen távolság, ugye, annak méternek kellene lennie, nem m/s²-nek.

8 perc = 8·60 másodperc = 480 s (az idő)
v = 3·10⁸ m/s (a fénysebesség)
Ez a sebesség azt jelenti, hogy minden másodpercben megtesz 3·10⁸ métert. (A méter per szekundum azt jelenti, hogy annyi méter másodpercenként. A km/h azt jelenti, hogy annyi kilométer óránként.)
Szóval 3·10⁸ méter 1 s alatt, ezért 480 másodperc alatt ennek a 480-szorosát teszi meg:
r = 3·10⁸ m/s · 480 s = 1,44·10¹¹ m

A kör kerülete:
k = 2rπ ≈ 2 · 3,14 · 1,44·10¹¹ m ≈ 9,04·10¹¹ m
A kerület is távolság, szóval az is méter, nem m/s.

Az 1 év nem 525 600 másodperc, nem annyival kell osztani.
1 év = 365 nap = 365·24 óra = 365·24·60 perc = 365·24·60·60 másodperc = 31 536 000 s
máshogy írva: kb. 3,15·10⁷ s (kerekítettem, nem kell akkora pontosság)

9,04·10¹¹ m osztva 3,15·10⁷ s

Kiírva a sok nullát: `(904\ 000\ 000\ 000\ m)/(31\ 500\ 000\ s) ≈ 28698 m/s`

Szóval másodpercenként kb. 28700 métert tesz meg a Föld, ami 28,7 km másodpercenként!
Módosítva: 8 éve
0