Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. osztály feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1102
1. Tömegünk ismeretében számítsuk ki, mekkora a lendületünk amikor 0,5 m/s sebességgel sétálunk!
2. Egy autó tömege 1000 kg, sebessége 72 km/h. Mekkora a lendülete?
3. Egy 2 kg tömegű test szabadon esik 4 m magasról. Mekkora a lendülete az elejtés és a földet érés pillanatában? Mi okozza a lendületváltozást?
4. Egy 250 g és egy 500 g tömegű álló kiskocsit rugóval szétlökettünk. A kisebb tömegű kocsi szétlökés utáni sebessége 1 m/s. Mekkora a nagyobb tömegű kocsi sebessége a szétlökés után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Ugyanaz mint a második, de szerintem lehagytad a tömeg adatát.

2. P=m*v
P=1000kg*72km/h(20m/s)
P=20000[(kg*m)/s]

3. Lendület: m*v
Elengedéskor: 4*0=0 kgm/s
Földet éréskor: 4*v
v=a*t=g*t
s=4m
s=a/2 * t^2
4=5*t^2,
t=0.8944 s
v=5*0.8944=4.472 m/s
földet éréskor: 4*4.472= 17.888 kgm/s lesz a lendület.
Okozó: A Föld gravitációs ereje.

4. Kezdetben, amikor nem mozogtak I1 = 0, szétlökés utáni pillanatban az egyik jobbra (+ irány), a másik balra (- irány) mozog.
I2 = v1*m1 + v2*m2.
Mivel az impulzus nem vész el, ezért összességében a kettő megegyezik:
I1 = I2
0 = v1*m1 + v2*m2
v2 = -v1*m1/m2 = -0,5 m/s.
2