Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. osztály feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
560
1.Egy test tömege 2 kg. Mekkora a másik test tömege, ha közéjük tett összenyomott rugó a két testet úgy löki szét, hogy a második test sebesség változása négyszer akkora lesz mint az elsőé?
2. Az 1 m magasan levő állványról, a közéjük helyezett rugóval, szétlöktek két testet. Földet érésükig az egyik test - a szétlökés miatt - 50cm-rel, a másik 75 cm-rel eltávolodott vízszintes irányban. Mit tudunk a két test egymáshoz viszonyított tömegéről?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1.
F = m*a
A két testre ható erő ugyanannyi, tehát az F1 és F2 nagysága ugyanolyan, viszont ellentétes irányú.
Ebből következik hogy:
a1*m1 = a2*m2
Arányosság alapján megoldva:
a1 negyedszerese az a2-nek így az m1 a negyede az m2-nek.
Vagyis a második test tömege 2:4 = 0,5 kg.
Módosítva: 4 éve
1

2.
s = v*t
Az idő mindkettő esetében megegyezik, ezért a megtett út a kezdősebességgükkel arányos.

Ebből következik, hogy:
v1 / v2 = 50:75

A lendületmegmaradás törvénye alapján, a kezdeti két golyó nem mozdult, így a lendületük 0 volt.

A lendület nagyságát egyformára kell kihozni, amit a tömeg és a sebesség befolyásol.

m1*v1 = m2*v2
Ebből:
m1/m2 = v2/v1
Ebből:
v1/v2 = 50:75

A végső tehát:
m1/m2 = v2/v1 = 70/50 = 1,4

Módosítva: 4 éve
1