Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
368
2 kg kvarchomokból 60%-os kitermeléssel szilíciumot allítunk elő.
a) Mennyi magnézium kell?
b) Mennyi szilícium keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A levezetés: SiO₂ + 2 Mg = 2 MgO + Si az egyenlet, 2000 g kvarchomok az n(SiO₂)= (2000/60,084)= 33,287 mol, ehhez kell kétszerannyi mol magnézium, aminek a tömege:
a; pont: m(Mg)= 66,5735 mol × 24,3 g/mol = 1617,74 gramm, ennyi magnézium szükséges a redoxireakcióhoz!
b; pont: Elméletileg (100%-os kitermeléssel) 33,287 mol, azaz m(Si)= 28,09 g/mol × 33,287 mol =935,02 gramm szilíciumot kapnánk, de a 60%-os kitermelés miatt 561,01 g Si-ot fogunk kitermelni (0,6×935,02 g)! :)

Remélem érthető volt a levezetésem!
0