Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 26

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
NaCl oldat koncentrációja 20 tömeg%.
Sűrűsége: 1.08 g/cm3.
Az oldatot 10 A áramerősség mellett 5 órán keresztül elektrolizáljuk.
a) Hány dm3 hidrogéngáz keletkezik?
b) Ha a keletkezett klórgáz fele kémiailag oldódik a vízben, akkor milyen lesz az összetétele a visszamaradó oldatnak?

Az oldat tömege: 50g.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A megoldás: A sóoldatban 10 gramm NaCl van és 40 gramm víz. Mindkettő bomlik, az anódon klórgáz, a katódon pedig hidrogéngáz fog fejlődni!
Q=10 A× 18.000 s= 180.000 C a töltés ami áthaladt, ez (180.000/193.000)× 2= 1,8653 mol elektron átvitelt jelent, a katódon 2 mol vízből 2 mol elektron hatására 2 mol hidroxidion és 1 mol hidrogéngáz képződhet, ezért 1,8653 mol elektronból 0,9326 mol hidrogén fejlődhet, ezért:
a; pont: V(H₂)= 0,9326 mol× 24,5 dm³/mol = 22,85 dm³ fejlődhet standard állapotban!
b; pont: Az anódon pedig 2 mol kloridionból 1 mol klórgáz és 2 mol elektron képződik. Képződött és elment az oldatból 1,8839 g hidrogén és bomlott (10/58,43)= 0,1711 mol kloridion is , így ugyanennyi mol só bomlott, de ebből feleannyi mol klórgáz képződik, ennek a tömege: m(Cl₂)= 0,0856 mol× 70,9 g/mol = 6,0671 gramm klórgáz, ennek a fele oldódott bele a víztartalomba. Az oldatunk tömege: m(oldat)=(50-1,8839-6,0671) g= 42,049 gramm lenne, de a NaCl elbomlása után még a víz is tovább bomlik és 1,6942 mol további elektron áthaladással 0,8471 mol oxigéngáz is távozik az oldatból, ennek meg (32×0,8471)= 27,1072 g a tömege, így (42,049-27,1072)= 14,9418 gramm tömegű víz lesz csak az elektrolízis maradéka! Ebben lesz oldva 3,0336 gramm klórgáz, 1 mol klórból 1 mol sósavgáz és 1 mol hipoklórossav képződik, ezért 0,0428 mol klórnak megfelelően 0,0428 mol sósavgáz és 0,0428 mol hipoklórossav áll elő. Ezek tömegei rendre 1,5605 gramm sósavgázt és 2,2453 gramm hipoklórossavat takar.
b; pont eredménye: (m/m)%(HCl)= (100/16,5023)×1,5605= 9,456 %-os sósav, illetve (m/m)%(HOCl)= (100/17,1871)×2,2453= 13,064 %-os hipoklórossav elegye lesz a kapott oldat az elektrolízis után! :)

Remélem érthető volt a levezetés!
0