Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 25

Főoldal » Középiskola » Kémia
463
16 g kénsavoldatot reagáltatunk bárium-klorid-oldattal, és 5.7 g csapadékot kapunk. Hány tömeg%-os a kénsavoldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`BaCl_2` + `H_2SO_4` = `ul(BaSO_4)` + 2 `HCl`

`M_(BaSO_4)` = 233,38 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

5,7 g `BaSO_4` az `5.7/233.38` = 0,0244 mol

Ez keletkezett 0,0244 mol kénsavból, ami `0.0244*98` = 2,39 g

16 g kénsavoldatban van 2,39 g kénsav

100 g oldatban van `100/16*2.39` = 14,96 g kénsav

A kénsav-oldat 14,96 tömeg%-os.
0