Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 24

Főoldal » Középiskola » Kémia
504
50 g kalcium-hidroxid hány százaléka reagált szén-dioxiddal, ha a tömeg 57 grammra nőtt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az egyenlet: Ca(OH)₂ + CO₂ = CaCO₃(fehér csap.) + H₂O, az össztömeg a végén 57 gramm, "x" g kalcium-hidroxidból képződik (x/74,12)×100,11= (1,3506x) gramm karbonát és (x/74,12)×18,02= (0,2431x) gramm víz, a kettő összege éppen 57 g, ezért a felírható egyenlet: 1,5937·x=57, amelyből x=35,766 g, tehát ez (35,766/50)×100 %= 71,53 % kalcium-hidroxid mennyiségnek felel meg, azaz ennyi százaléka reagált el! :)

Remélem érthető volt a levezetésem!
0