Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 22

Főoldal » Középiskola » Kémia
550
Nátriumot és káliumot tartalmazó ötvözet 0.85 grammját vízzel reagáltatjuk, 336 cm3 normálállapotú hidrogéngáz fejlődik. Hány nátriumatom jut az ötvözetben minden káliumatomra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`Na+H_2O` = `NaOH+1/2H_2`

`K+H_2O` = `KOH+1/2H_2`

`A_(Na)` = 23 `g/(mol)`

`A_K` = 39 `g/(mol)`

Van az ötvözetben x g Na, ez `x/23` mol

`0.85-x` g K, ez `(0.85-x)/39` mol

336 `cm^3` hidrogéngáz az `0.336/24.5` = 0,0137 mol, ez keletkezik `2*0.137` = 0,0274 mol ötvözetből

`x/23+(0.85-x)/39=0.0274`

x = 0,314 g Nátrium van az ötvözetben, ami `0.314/23` = 0,0137 mol

0,85-0,314 = 0,536 g kálium, ami `0.536/39` = 0,0137 mol

1:1 a mólarány, minden káliumatomra jut 1 nátriumatom.
0