Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 21

Főoldal » Középiskola » Kémia
423
Hány tömeg%-os kálium-hidroxid-oldatot kapunk akkor, ha 15.6 g káliumot reagáltatunk 64.8 g vízzel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az egyenlet: K + H₂O = KOH + 0,5 H₂, 15,6 gramm kálium (15,6/39,1)= 0,39898 mol, ugyanennyi mol vízzel fog reagálni, aminek a tömege m(víz)=0,39898 mol× 18,02 g/mol = 7,1896 g, maradt 57,61 g víz, az oldatból elment (kipárolgott) 0,19949 mol hidrogéngáz, ez (2,02 g/mol× 0,19949 mol)= 0,4029 gramm, m(oldat)=(15,6+64,8)-(0,4029+7,1896)= (80,4-7,5925) gramm= 72,8075 g lett, ebben van oldva (0,39898×56,11)= 22,3868 gramm KOH, tehát a képződő KOH-oldat tömeg%-ban kifejezve: (m/m)%(KOH)= (100/72,8075)×22,3868= 30,75 %-os lesz a keletkező lúgoldat! :)

Remélem érthető volt a levezetés!
0