Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 20

Főoldal » Középiskola » Kémia
468
3.93 g tömegű kálium-klorid és magnézium-klorid teljes kloridion-tartalmának a lecsapásához 120 cm3 0.5 mol/dm3 koncentrációjú ezüst-nitrát-oldat szükséges. Hány gramm kálium-kloridot tartalmaz a keverék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Visszaszámolva: A teljes kloridion-tartalom 0,06 mol, ami 2,127 gramm kloridionnak megfeleltethető. Mert 1 mol ezüstion reagált 1 mol kloridionnal az 1 mol AgCl-csapadék leválásához!
Legyen "x" g kálium-kloridban van (x/74,55)×35,45= (0,47552x) gramm kloridion, (3,93-x) gramm magnézium-kloridban ((3,93-x)/95,2)×70,9= 0,74475×(3,93-x) gramm kloridion, a kettő összege kiadja a 2,127 g-ot!
Ezért az egyenlet: (0,47552x)+ (2,92686-0,74475x)= 2,127, tehát ebből 0,79986= 0,26923x, így x=2,971 g, ennyi kálium-kloridot tartalmazott tehát a keverék! :)

Remélem érthető volt a levezetés leírása!
0