Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 19

Főoldal » Középiskola » Kémia
386
10 cm3 térfogatú, kalciumionokat tartalmazó oldathoz feleslegben szódaoldatot adunk. A leváló csapadék tömege 0.28 g. Hány gramm kalciumion van a vizsgált oldat 1 dm3-ében?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ca(2+) + CO3(2-) = CaCO3 (fehér csap.) az ionegyenlet, 0,28 gramm kalcium-karbonát az (0,28/100,11) mol, azaz 0,002797 mol anyagmennyiségű. Láthatjuk az ionegyenletből, hogy 1 mol csapadék 1 mol kalcium-ionból jöhetett létre, így 10 cm³ oldatban volt 0,002797 mol kalciumion, 1 dm³ (1000 cm³)-ben tehát 100× annyi, 0,2797 mol kalciumion van, ennek a pontos tömege pedig: m(Ca2+)= 0,2797×40,1= 11,216 gramm, ennyi kalciumion van az oldat 1 dm³-ében! :)

Remélem érthető volt a levezetésem!
Módosítva: 4 éve
0