Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Gyomor müködések

949
1., Ird le a jellemzőit!
GYOMOR
-falánk- üregében:
Mirigyei: Izomrétegei: -------------------
------------------ -------------------- -------------------
------------------ -------------------- --------------------
------------------ --------------------
Ebbe segítsetek. mit kell írni a vonalra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

3
Felsorolni kell? Vagy kiegészíteni a mondatot?
0

Izomrétegekről ezt találtam:
A gyomor izomrétegének külső része hosszanti izomrostokból áll. A középső, körkörös izomréteg a pylorus nyílása közelében megvastagodott, és annak záróizmát (sphincter pylori) ez képezi. A belső izomréteg ferde lefutású rostokból áll. A gyomrot kívülről savóshártya borítja.
0

Mirigyekről:
A gyomor mirigyei a nyálkahártya hámja alatti saját kötőszöveti rétegben helyeződnek. Három típusuk van: a cardia -, a fundus -, és a pylorus mirigyek. A fundusmirigyek végkamráiban több sejttípus található. A fősejtjei pepsinogént, a fedősejtek sósavat (H+, Cl-) termelnek. A melléksejtek mucint szekretálnak. A cardia és a pylorus mirigyeinek váladéka mucin, és enzimet nem tartalmazó savós nedv. A gyomor izomrétegének külső része hosszanti izomrostokból áll. A középső, körkörös izomréteg a pylorus nyílása közelében megvastagodott, és annak záróizmát (sphincter pylori) ez képezi. A belső izomréteg ferde lefutású rostokból áll. A gyomrot kívülről savóshártya borítja.
0