Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 18

Főoldal » Középiskola » Kémia
622
Hány tömeg%-os nátrium-hidroxid-oldatot kapunk, ha 2.3 g nátriumot 100 g vízzel reagáltatunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
2,3/102,3*100=2,24%
-1

Szia!

Szerintem "kicsit" más lesz az oldat összetétele!
Egyenlet: Na+ H₂O = NaOH + 0,5 H₂, 2,3 gramm nátrium (2,3/23)= 0,1 mol, ez a mennyiség ugyanannyi mol vízzel reagál az egyenlet szerint, aminek 1,802 g a tömege, eltávozott az oldatból 0,05 mol hidrogéngáz, ennek a pontos tömege 0,101 gramm, ezért a keletkező "elegy" tömege: m(oldat)= (2,3+100)-(1,802+0,101)= (102,3-1,903)= 100,397 gramm lesz, amelyben lesz oldott állapotban 0,1 mol lúg (nátrium-hidroxid), ez utóbbi tömege (40,01×0,1)= 4,001 gramm, az oldat tömeg%-a tehát nátrium-hidroxidra nézve: (m/m)%(NaOH)= (100/100,397)×4,001= 3,985 %, ennyi lesz SZERINTEM a helyes érték! :)

Remélem érthető volt a levezetésem!
1