Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 17

Főoldal » Középiskola » Kémia
449
5.86 g konyhasót reagáltatunk tömény kénsavval. A kapott hidrogén-klorid gázt elnyeletjük 200 cm3 10 tömeg%-os, 1.1 g/cm3 sűrűségű ezüst-nitrát-oldatban. Mennyi csapadék képződik? Mennyi ezüst-nitrát marad feleslegben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az egyenlet: 2 NaCl + H₂SO₄ = Na₂SO₄ + 2 HCl , (5,86/58,43)= 0,1003 mol sóból látható az egyenlet szerint, hogy ugyanannyi mol HCl-gáz képződhet maximum, tömege (0,1003×36,46)= 3,657 gramm, az ezüst-nitrát oldatra ami (200×1,1)= 220 gramm, s mivel 10 tömeg%-os, ezért (220/100)×10= 22 gramm ezüst-nitrát só van benne, ez (22/169,88)= 0,1295 mol, mivel a hidrogén-klorid anyagmennyisége a kevesebb, ezért ez határozza meg a kivált csapadék anyagmennyiségét (és így a tömegét is!): m(AgCl)= 0,1003 mol × 143,32 g/mol= 14,375 g lesz a kivált fehér csapadék tömege, maradt az oldatban (0,1295-0,1003) mol= 0,0292 mol ezüst-nitrát, ennek a pontos tömege pedig: m(AgNO₃)(maradó)= 0,0292 mol× 169,88 g/mol = 4,9605 gramm lesz, tehát 22 gramm ezüst sóból a reakció után csak 4,9605 g fog maradni! :)

Remélem érthető volt a levezetésem, megoldásom!
0