Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 16

Főoldal » Középiskola » Kémia
423
3.36 tömeg%-os nátrium-hidrogén-karbonát-oldatot addig hevítünk (de nem forraljuk), amíg az összes fejlődő gáz eltávozik belőle. Hány tömeg%-os a visszamaradó oldat, ha közben a térfogata nem változik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
16,

2 `NaHCO_3` `rightarrow` `Na_2CO_3` + `CO_2` + `H_2O`

`M_(NaHCO_3)` = 84 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

100 g oldatban van 3,36 g `NaHCO_3`, ami `3.36/84` = 0,04 mol

Ebből keletkezik `0.04/2` = 0,02 mol `CO_2`, ami `0.02*44` = 0,88 g, ennyi a tömegcsökkenés.

Keletkezik `0.04/2` = 0,02 mol `Na_2CO_3`, ami `0.02*106` = 2,12 g nátrium-karbonát.

100-0,88 = 99,12 g oldatban van 2,12 g nátrium-karbonát.

100 g oldatban van `100/99.12*2.12` = 2,14 tömeg%-os lesz az oldat.
0