Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 14

Főoldal » Középiskola » Kémia
446
50 g 5 tömeg%-os bárium-klorid-oldathoz 50 g 5 tömeg%-os kénsavat adunk. Milyen és mennyi oldott anyag van az oldatban a csapadék kiszűrése után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
14,

`BaCl_2` + `H_2SO_4` = `ul(BaSO_4)` + 2 HCl

`M_(BaCl_2)` = 208,23 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(BaSO_4)` = 233,38 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

50 g oldatban van `50*0.0.5` = 2,5 g `BaCl_2`, ami `2.5/208.23` = 0,012 mol

50 g oldatban van `50*0.05` = 2,5 g `H_2SO_4`, ami `2.5/98` = 0,0255 mol

A `BaCl_2` elfogy, marad 0,0255-0,012 = 0,0135 mol kénsav, ami `0.0135*98` = 1,324 g kénsav

Keletkezik 0,012 mol HCl, ami `2*0.012*36.5` = 0,876 g HCl

A csapadék kiválik, ennyivel csökken az oldat tömege.

Keletkezik `0.012*233.38` = 2,8 g

Az oldat tömege 50+50-2.8 = 97,2 g

97,2 g oldatban van 1,324 g kénsav és 0,876 g HCl

100 g oldatban van `100/97.2*1.324` = 1,362 g kénsav és `100/97.2*0.876` = 0,9 g HCl `leftarrow` ilyen tömeg%-os az oldat.
0