Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 12

Főoldal » Középiskola » Kémia
525
Mennyi oldhatatlan anyag válik ki, ha 100 g 100 Cfokon telített kálium-szulfát-oldatot 0 Cfokra hűtünk le? 100 g víz 100 Cfokon 25.4 g, 0 Cfokon 6.85 g sót old.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
12,

100 °C-on:

125,4 g oldatban van 25,4 g só

100 g oldatban van `100/125.4*25.4` = 20,255 g só

Lehűtjük, a só kiválik; az oldott anyag tömege és az oldat tömege csökken.

100-x g oldatban van 20,255-x g só; ugyanakkor

106,85 g oldatban van 6,85 g só.

`106.85/(100-x)=6.85/(20.255-x)`

x-re megoldod

x = 14,79 g oldhatatlan só válik ki.
0