Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Üdv!
Csatoltam a képet és előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt nem tudom, hogy eddig miket tanultál, szögfüggvényekről volt e szó, de arról biztosan, hogy a szabályos háromszögben a súlyvonal, magasságvonal egybeesik és a súlypont a súlyvonalat 2:1 arányban osztja.

A háromszög magassága tehát 9 cm, ez alapján a területe kiszámítható.

Menjünk vissza Pitagoraszig:

`(a/2)^2+3^2=6^2`

a = `2*root()(27)` cm

A háromszög területe a 6 kis derékszögű háromszög területének összege:

`T_h` = `6*((a/2)*3)/2` = `(18*a)/4` = `(9*root()(27))/2` `approx` 46,8 `cm^2`

A kör területe:

`T_k` = `6^2*pi` `approx` 113,09 `cm^2`

A szürke rész területe tehát:

T = `T_k-T_h` = 113,1-46,8 = 66,3 `cm^2`.
0