Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
649
Egy négyzet szemközti csúcsainak koordinátái: A(5,-2) és B(-1,6). Írja fel a négyzet köri írható kör egyenletét! A P(1,5) pont hol helyezkedik el a körhöz viszonyítva?

Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Köré írható kör akart lenni, elírtam véletlen.
0

A két szemközti csúcs megadja a kör átmérőjét.

Az átmérő hossza:

d = `root()((x_A-x_B)^2+(y_A-y_B)^2)` = `root()((5-(-1))^2+(-2-6)^2)` = `root()(6^2+8^2)` = `root()(100)` = 10

r = `d/2` = 5

A kör középpontja az átmérő felezőpontja:

`x_0` = `(x_A+x_B)/2` = `(5+(-1))/2` = 2

`y_0` = `(y_A+y_B)/2` = `(-2+6)/2` = 2

A kör középpontja O(2;2)

A kör egyenlete:

`(x-2)^2+(y-2)^2=5^2`

A P pont koordinátáit behelyettesítve, ha a bal oldal kisebb lesz, mint a jobb oldal, akkor a körön belül helyezkedik el a pont; ha nagyobb, akkor a körön kívül; ha egyenlő, akkor a körön.

`(1-2)^2+(2-2)^2` = `1+0` = 1

Kisebb, tehát a körön belül helyezkedik el a pont.
1