Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Előre is köszönöm!

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
Szerkesszünk háromszöget, ha két szöge 37,5 ° és 67,5 ° ,egyik oldala pedig 44 mm!
Hány megoldása van a feladatnak? Szerkesszünk meg mindegyiket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, Ha a két szög a megadott oldalon fekszik

Megszerkeszted a 44 mm-es szakaszt, a két végére a két szöget, a két félegyenest meghosszabbítod, ahol metszik egymást, ott a harmadik csúcs, kész a háromszög.

2, Az egyik szög az adott oldalon, a másik szög az adott oldallal szemben.

Kiszámolod a harmadik szöget:

`gamma` = `180-(alpha+beta)` = `180-(37.5+67.5)` = 75°

Felveszed a 44 mm-es szakaszt, a két végére a 37,5°-os és 75°-os szöget, meghosszabbítod a két félegyenest, ahol metszi egymást, ott lesz a harmadik csúcsa a háromszögnek, készen vagyunk.

3. A másik szög van az adott oldalon, az egyik pedig az adott oldallal szemben. Az eljárás ugyanaz.
0