Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás-féleség

Főoldal » Középiskola » Matematika
1851
Sziasztok, a lenti feladatban szeretném a segítségeteket kérni, mivel semennyire sem értem, hogy hogy kellene kiszámolni. Köszönöm
(Valamiért nem forgatta el, pedig én megtettem, itt a direct link az elforgatotthoz: https://imgur.com/a/xIBgt rá kell kattintani és kiadja rendesen.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1 fényév az a távolság, amennyit a fény megtesz 1 év alatt.

Mese: Ez baromi nagy szám lenne méterben, azért használnak a csillagászok inkább fényévet. A hozzánk legközelebbi csillag (mármint a Napon kívül) a Proxima Centauri, az kb. 4 fényévre van, ami szimpatikusabb szám, mint hogy sok milliószor millió kilométer, úgyhogy ez a mértékegység egész jól használható.
A Tejútrendszer átmérője majdnem 100ezer fényév, ez már fényévben is elég nagy szám. A legközelebbi másik galaxis meg (Androméda) 2,5 millió fényévre van, szóval a fényév is tud kicsi távolság lenni...

Vissza a feladatra:

a) A fény sebessége `3·10^8 m/s`, vagyis másodpercenként 300 000 000 métert tesz meg. 1 fényévhez ki kell először találni, hogy egy év hány másodperc:
1 év = 365 nap = 365·24 óra = 365·24·60 perc = 365·24·60·60 másodperc = 31536000 másodperc
Ilyen nagy számokkal nem így érdemes számolni, hanem így:
31536000 másodperc = 3,1536 × 10⁷ másodperc

Ha egy másodperc alatt `3·10^8` métert, akkor egy év alatt ennyit megy a fény:
`3","1536 × 10⁷\ ·\ 3·10^8` méter = `9","4608·10^(15)` méter

Az Altair 16,5 fényévre van, tehát a távolsága:
`16","5·9","4608·10^(15)` m = `1","561·10^(17)` m

b)
A Nap-Föld távolság 1,5·10⁸ km
1 km = 10³ m, ezért ez 1,5·10¹¹ m
Ha az Altair távolságát úgy közelítjük, hogy 1,5·10¹⁷ m, akkor az kereken 10⁶-szorosa a Nap-Föld távolságnak.
Ha pontosabban akarunk számolni, akkor ennyiszerese:
`(1","561·10^(17))/(1","5·10^(11)) = 1","04·10^6`
2