Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia tz

Főoldal » Általános iskola » Kémia
423
Köszönöm aki segít.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1, szobahőmérsékleten szilárd (kivéve a higany)

vezetik az elektromos áramot


Elektronika, gépgyártás

2,

Al: könnyűfém, védő oxidrétege van, sósavval és nátriumhidroxiddal is reagál, közlekedési eszközök...

Fe: nedves levegőn elrozsdásodhat, legfontosabb ötvözete az acél, közlekedési eszközök...

3,

Oxidréteg vonja be azokat

4 `Al` + 3 `O_2` = 2 `Al_2O_3`


`FeO` + `H_2SO_4` = `FeSO_4` + `H_2O`

2 `FeO` + 4 `H_2SO_4` = `Fe_2(SO_4)_3` + `SO_2` + 4 `H_2O`

Vas(II)-szulfát vagy vas(III)-szulfát

Vegyületcsoport: Sók

5,

mészkő: kalcium-karbonát

Építkezésnél használják

Mészégetés: `CaCO_3` `rightarrow` `CaO` + `CO_2`

Endoterm

6,

Zavarosodik

`Ca(OH)_2` + `CO_2` = `CaCO_3` + `H_2O`

`CO_2` kimutatására használják

Úgy hívják: mészoltás

7,

2 `Fe` + 3 `Cl_2` = 2 `FeCl_3`

Vas(II)-klorid; `FeCl_2`

8,

`CaCO_3` + 2 `HCl` = `CaCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

`CO_2` előállítására

Kalcit, aragonit

9,

`CaO` + `H_2O` = `Ca(OH)_2`

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

`M_(Ca(OH)_2)` = 74 `g/(mol)`

74 kg oltott mész keletkezik 56 kg égetett mészből.

10,

A vas(III)-oxidot szén-monoxiddal reagáltatva elemi vas és szén-dioxid keletkezik.

`Fe_2O_3` + 3 CO = 2 `Fe` + 3 `CO_2`
1