Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 11

Főoldal » Középiskola » Kémia
806
Mennyi a nátrium-hidrogén-karbonát oldhatósága 20 Cfokon, ha 100 g 60 Cfokon telített oldatot 20 Cfokra lehűtve 5.75 g szilárd anyag válik ki? 100 g víz 60 Cfokon 16.4 g nátrium-hidrogén-karbonátot old.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

A 60 °C-on telített oldat:

116,4 g-jában van 16,4 g `NaHCO_3`

100 g oldatban van `100/116.4*16.4` = 14,09 g `NaHCO_3`

lehűtjük, az oldat és az oldott anyag tömege is csökken a kivált só mennyiségével

100-5,75 = 94,25 g oldatban van 14,09-5,75 =8,34 g `NaHCO_3`; ugyanakkor

100+x g oldatban van x g `NaHCO_3` (az oldhatóság miatt írjuk fel így, mert 100 g vízre vonatkoztatva adjuk meg)

`(100+x)/94.25=x/8.34`

x-re megoldod

x = 9,71

A `NaHCO_3` oldhatósága 20 °C-on: 9,71 g só / 100 g víz.
0