Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 10

Főoldal » Középiskola » Kémia
675
Hány gramm 70 Cfokon telített magnézium-szulfát-oldatot kell lehűteni 20 Cfokra ahhoz, hogy 230 g MgSO4 * 6H2O kristályosodjon ki? Az oldhatóság 20 Cfokon 44.5 g, 70 Cfokon 59 g só/ 100 g víz.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
10,

`M_(MgSO_4)` = 120,3 `g/(mol)`

`M_(MgSO_4*6H_2O)` = 228,3 `g/(mol)`

A 70 °C-on telített oldat:

159 g-jában van 59 g `MgSO_4`

x g-jában van `x/159*59` g `MgSO_4`

Lehűtjük, az oldat tömege csökken a kristályos `MgSO_4` tömegének figyelembevételével, az oldott anyag tömege pedig a vízmentes `MgSO_4` mennyiségének megfelelően csökken.

228,3 g `MgSO_4*6H_2O`-ban van 120,3 g `MgSO_4`

230 g `MgSO_4*6H_2O`-ban van `230/228.3*120.3` = 121,2 g `MgSO_4`

Lehűtés után

x-230 g oldatban van `x/159*59-121.2` g `MgSO_4`; ugyanakkor (az oldhatóság alapján)

144,5 g oldatban van 44,5 g `MgSO_4`

A felírható egyenlet:

`144.5/(x-230)=44.5/(x/159*59-121.2)`

x-re megoldod

x = 798 g telített oldatból indultunk ki.
0