Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 9.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
415
53 g vízmentes nátrium-karbonáthoz 100 g vizet adunk. Elegendő-e ez a vízmennyiség ahhoz, hogy teljes egészében kristályvíztartalmú (Na2CO3 * 10H2O) sóvá alakuljon a kiindulási só?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
9,

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3*10H_2O)` = 286 `g/(mol)`

106 g vízmentes `Na_2CO_3`-hoz szükséges 180 g víz (10 mol)

53 g vízmentes `Na_2CO_3`-hoz kell `53/106*180` = 90 g víz.

Mivel kevesebb kell, mint amennyi rendelkezésre áll, ezért elegendő.
0