Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 7.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
473
Hány gramm 95 tömeg%-os tisztaságú, szilárd nátrium-hidroxidot kell feloldani 200 g 25 tömeg%-os nátrium-hidroxid-oldatban ahhoz, hogy 30 tömeg%-os töménységű oldatot kapjunk? (A nátrium-hidroxid vízben oldható szennyezést nem tartalmaz.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
7,

x g szennyezett NaOH-ban van 0,95x g NaOH

Ehhez hozzájön

200 g NaOH-oldat, amiben van `200*0.25` = 50 g NaOH

A keletkezett oldatunk tömege 200+0,95x g

Az oldott anyagé 50+0,95x g

200+0.95x g oldatban van 50+0.95x g NaOH, ugyanakkor

100 g oldatban van 30 g NaOH

`100/(200+0.95x)=30/(50+0.95x)`

Megoldod x-re.

x = 15,04 g, ennyi szennyezett NaOH-ot kell feloldani.
0