Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 5.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
501
Egy nátrium-klorid-oldat 25 grammja 0.2*10^23 db iont tartalmaz. Hány tömeg%-os az oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
5,

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

1 mol NaCl-ban van `6*10^(23)` db nátriumion, ugyanennyi kloridion, ez összesen `12*10^(23)` db ion

`0.2*10^(23)` db ion az `0.2/12` = `0.01dot(6)` mol, aminek a tömege `0.01dot(6)*58.5` = 0,975 g

25 g oldatban van 0,975 g NaCl

100 g oldatban van `100/25*0.975` = 3,9 g NaCl

Az oldat 3,9 tömeg%-os.
0