Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás 2.0

Főoldal » Középiskola » Kémia
341
A mosógép fűtőcsövét sósavval tisztítjuk. Hány gramm vízkő volt a csövön, ha 145 ml, 10%-os sósav oldotta fel.
Sűrűség: 1,1 g/cm3.
a) Tekintsük a vízkövet CaCO3-nak.
b) A vízkő fele CaCO3, fele MgCO3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2.

`CaCO_3` + 2 HCl = `CaCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

`MgCO_3` + 2 HCl = `MgCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

`M_(HCl)` = 36,45 `g/(mol)`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(MgCO_3)` = 84,3 `g/(mol)`

145 ml oldat tömege: m = `rho*V` = `145*1.1` = 159,5 g

159,5 g oldatban van 15,95 g HCl, ami `15.95/36.45` = 0,438 mol HCl

a,

Ez reagál `0.438/2` = 0,219 mol `CaCO_3`-tal, ami `0.219*100` = 21,9 g.

b,

Legyen x g a keverék tömege, melyben van `x/2` g `CaCO_3` és `x/2` g `MgCO_3`.

Ezek mólokban: `x/(2*100)` mol `CaCO_3` és `x/(2*84.3)` mol `MgCO_3`. Ezek reagálnak kétszerannyi mol HCl-dal.

A felírható egyenlet:

`x/100+x/84.3=0.438`

x-re megoldod.

x = 20 g
1