Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
575
100 g vízben nem oldódó szennyező anyagot is tartalmazó sót feloldunk 240 g vízben, és így 25 tömeg%-os oldatot kapunk. Hány gramm oldhatatlan szennyezést tartalmazott a só?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
100 g szennyezett só + 240 g víz = 340 g oldat. A szennyeződés sem az oldathoz, sem az oldott anyaghoz nem tartozik, mert nem oldódik.

340-x g oldatban van 100-x g oldott anyag

ugyanakkor

100 g oldatban van 25 g oldott anyag

A felírható egyenlet:

`100/(340-x)=25/(100-x)`

100(100-x)=25(340-x)

10000-100x = 8500-25x

75x = 1500

x = 20

A só 20 tömeg% szennyeződést tartalmazott.
1