Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
579
Két gömb belülről érinti egymást. A nagyobbik gömbnek a kisebbiken kívüli része 108,909 cm3 térfogatú, a gömbök középpontjainak távolsága 2 cm. Mekkora a két gömb sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Az egyik gömb sugara r, a másiké r-2 cm. A felírható egyenlet:

`(r^3*pi)/3-((r-2)^3*pi)/3` = 108,909 `cm^3`

`pi*3*(r^3-(r-2)^3)` = 108,909

`r^3-(r-2)^3` = 104

`cancel(r^3)-(cancel(r^3)-3*r^2*2+3*2^2*r-8)` = 104

`6r^2-12r+8=104`

Megoldóképlet

r = 5,12 cm

A két gömb sugara 5,12 és 3,12 cm.
0