Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
434
20 g tömegű, rézből és alumíniumból álló ötvözetet nátrium-hidroxid oldattal reagáltatunk, ekkor 12,15 dm3 standard állapotú hidrogén fejlődik. Mi az ötvözet tömeg%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A_(Al)` = 27 `g/(mol)`

2 `Al` + 2 `NaOH` + 6 `H_2O` = 2 `Na[Al(OH)_4]`+ 3 `H_2`

12,15 `dm^3` hidrogéngáz az `12.15/24.5` = 0,496 mol. Ezt fejleszti az egyenlet szerint `0.496/3*2` = 0,33 mol alumínium, ami `0.33*27` = 8,92 g.

20 g ötvözetben van 8,92 g alumínium.

100 g ötvözetben van `100/20*8.92` = 44,63 g alumínium.

Az ötvözet 44,63 tömeg% alumíniumot és 100-44,63 = 55,37 tömeg% rezet tartalmaz.
Módosítva: 4 éve
1